Ce este de indeplinit si ce nu?
Igiena feminina a fost intotdeauna un subiect tabu in randul femeilor, in ciuda importantei majore pe care aceasta o are asupra sanatatii zonei intime. Mai mult, lipsa de informare cu privire la acest subiect poate atrage dupa sine complicatii la nivelul aparatului genital, ce creeaza disconfort, afectiuni grave si in foarte multe dintre cazuri, chiar si probleme si situatii neplacute in viata de cuplu.
De aceea, vin in intampinarea voastra cu un scurt ghid al celor mai comune mituri despre igiena intima si va voi dezvalui care sunt secretele ce iti vor asigura sanatatea aparatului genital si sentimentul ca esti in siguranta in orice moment al zilei.
1.Servetelele umede sunt mai bune decat cele uscate?
In fabricarea servetelelor umede de cele mai multe ori se foloseste alcool, cu scopul de a proteja zona intima de bacterii si de germeni. Ce fac acestea? Determina sterilizarea aproape integrala, ducand la afectarea florei bacteriene benefice. Astfel, zona intima devine vulnerabila in fata bacteriilor si se distruge bariera protectoare pe care vaginul o asigura in mod natural.
➡️ Servetelele umede nu sunt indicate pentru zona intima!
➡️ Foloseste doar servetele uscate, fara parfum!
2. Toaleta externa se efectueaza o singura data pe zi?
Igiena externa este indicat sa se realizeze dimineata, seara si imediat dupa contactul sexual. Poti utiliza un sapun special creat pentru zona intima sau un gel, apa curata si calduta, iar uscarea pielii este indicat sa se realizeze cu un prosop din bumbac.
➡️ Spalaturile externe nu trebuie sa se efectueze doar o data pe zi, dar nu trebuie sa fie nici foarte dese deoarece pot provoca un dezechilibru al florei vaginale.
➡️ In timpul menstruatiei, totusi, spalaturile trebuie sa fie mai frecvente: de 3-4 ori pe zi, pentru a preveni eventualele depuneri bacteriene.
3. Spalaturile vaginale se efectueaza zilnic?
Vaginul este un organ extrem de complex, ce are propriul sau sistem de curatare din interior, cu ajutorul secretiilor. De aceea, spalaturile vaginale sunt recomandate doar de catre medicul ginecolog, in urma unui tratament cu ovule.
➡️ Irigatiile vaginale nu trebuie efectuate zilnic, ci doar la recomandarea medicului.
➡️ Toaleta interna efectuata in mod frecvent schimba pH-ul florei vaginale si favorizeaza aparitia bolilor vaginale.
4. Spalaturile cu bicarbonat de sodiu au un rol benefic?
Irigatiile cu bicarbonat de sodiu distrug stratul protector pe care secretiile vaginale il asigura in mod natural si care ajuta flora vaginala sa se apere de bacteriile patogene si de ciuperci.
➡️ Spalaturile vaginale cu bicarbonat de sodiu nu sunt recomandate decat in cazuri foarte rare.
➡️ Alege sa folosesti produse destinate igienei intime ➡️ fara alcool, sapun sau conservanti.
5. Folosirea absorbantelor zilnice scade riscul infectiilor?
Absorbantele zilnice mentin lenjeria curata; totusi pentru a pastra sanatatea si prospetimea zonei intime este foarte importanta alegerea lenjeriei de bumbac, in detrimentul celei din material sintetic. Aceasta din urma impiedica evaporarea transpiratiei si a secretiilor, de aceea umiditatea acumulata poate provoca mirosuri neplacute, dar si dezvoltarea unor agenti patogeni precum ciupercile sau bacteriile.
➡️ Absorbantele zilnice nu asigura protectie impotriva acumularii bacteriilor si a infectiilor.
➡️ Tampoanele interne trebuie schimbate la trei-patru ore, deoarece sangele menstrual poate cauza inmultirea bacteriilor.
Chiar daca fiecare organism este unic si se manifesta diferit, de la o femeie la alta, trebuie sa tineti cont ca aceste indicatii sunt conditii standard de igiena, ce stau la baza mentinerii sanatatii zonei intime. Cunoasterea propriului corp, informarea corecta si consultatiile regulate va vor ajuta sa va ingrijiti aparatul genital in mod corespunzator.