Te pregatesti sa devii pentru prima oara mamica? Sutele de intrebari despre simptome, parcursul sarcinii, dezvoltarea bebelusului, analize, nasterea in sine si cum o sa te descurci mai departe parca ti-au invadat fiecare ora si cu siguranta iti petreci timpul cautand raspunsuri peste tot. Fie ca le primesti de la proaspetele mamici sau de la proprii parinti, simti nevoia unui sprijin permanent si a unei persoane foarte bine informate care sa-ti ofere toate detaliile si sfaturile necesare.
In aceasta perioada, medicul devine prietenul tau de incredere care iti va fi alaturi pe tot parcursul acestei calatorii minunate. Haide sa descoperim impreuna care sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le cunosti atunci cand ramai pentru prima data insarcinata.
1. Vizita la medic este esentiala!
Pentru a te asigura ca totul decurge conform asteptarilor si nu exista niciun fel de complicatii care sa aibe efecte negative asupra sarcinii, vizita la cel mai bun medic ginecolog este esentiala. Astazi, multe cupluri aleg sa mearga la un medic chiar inainte de a planifica un copil pentru a-si face un set de analiza amanuntite si pentru a se asigura ca sunt ambii viitori parinti perfecti sanatosi. Asadar, nu trece niciodata peste verificarile lunare ale sarcinii!
2. Informeaza-te despre istoricul medical al familiei!
Cateva mici detalii cu privire la sarcina mamei sau a bunicii iti vor fi de folos. Orice tulburari genetice sau anomalii ale nasterii in randul familiei este bine sa le cunosti inca de la inceput pentru i le comunica totodata si medicului tau.
3. Varsta gestationala
Varsta gestationala este perioada de timp care a trecut din prima zi a ultimului ciclu menstrual pana in momentul nasterii. A nu se confunda cu varsta fetala, care este cu 2 saptamani mai scurta decat varsta gestationala pentru ca se ia in calcul faptul ca actul sexual in care a fost conceput copilul a avut loc in perioada fertila a femeii, care se inregistreaza, de obicei, la doua saptamani dupa ultima menstruatie. Este important sa monitorizezi cele 3 trimestre ale sarcinii pentru a intelege fiecare etapa, progresul sarcinii si bineinteles pentru a cunoaste termenul de nastere. O nastere normala se intampla de obicei intre 37 si 40 de saptamani.
4. In sarcina, trebuie sa ai o dieta echilibrata!
Pentru a asigura o dezvoltare sanatoasa a bebelusului, ai nevoie sa mentii un stil de viata sanatos cu o dieta echilibrata, hranitoare bazata pe nutrienti variati si suficiente legume si fructe care sa-ti ofere energia necesara. Fructele si legumele sunt excelente surse de vitamine si minerale; in plus, ele previn constipatia.
Poti opta pentru carne slaba de vita sau carne de pasare, dar ai grija sa fie bine gatita. Laptele, branza, cascavalul si iaurtul nu trebuie sa lipseasca din meniul tau zilnic. De cate ori ai posibilitatea, alege lactate cu un continut scazut de grasimi.
Nu ai voie sa consumi alcool si produse de cofeina deoarece acestea sporesc sansele unei nasteri premature. Nu manca scoici deoarece acestea pot contine bacterii sau virusi periculosi. Informeaza-te cu privire la ce tip de peste ai voie sa consumi! Evita carnea de rechin, pestele spada si nu consuma mai mult de doua portii pe saptamana de ulei de peste (exemplu macrou, pastrav sau ton).
5. Cand de mult o sa iei in greutate?
Majoritatea viitoarelor mamici sunt speriate de acest aspect si sunt dornice sa slabeasca cat mai repede dupa nastere. Tine minte! In timpul sarcinii, mananci pentru tine, nu pentru doi! Este recomandat sa consumi zilnic extra 200 de calorii fata de dieta initiala. 200 de calorii inseamna 2 feliute de paine integrala cu unt sau un pahar mic de suc de portocale. Importanta este calitatea meselor pe care le iei si nu cantitatea, chiar daca multe dintre femeile gravide dau vina pe sarcina atunci cand iau prea multe kilograme in plus.
6. Pot sa fac exercitii fizice?
Activitatile fizice sunt o necesitate deoarece contribuie la cresterea masei musculare, iti intaresc muschii si te scapa de durerile aparute pe parcusul sarcinii. Totodata, sportul contribuie la imbunatatirea circulatiei, sustinerea burticii crescande si mentinerea unei posturi corecte a corpului. Cea mai usoara varianta de sport este mersul pe jos. Daca nu te simti confortabil, ai ameteli, contractii uterine sau sangerari vaginale, spune stop. Consulta medicul care iti monitorizeaza sarcina pentru a-ti oferi cele mai bune detalii.
7. Ce disconforturi apar pe parcursul nasterii?
Pe langa momentele unice ale acestei perioade, exista si anumite disconforturi care uneori ne reduc nivelul de optimism si incredere. Dar cu cateva precauti, sfaturi esentiale de la medic si cateva trucuri simple putem diminua toate aceste neplaceri.
Constipatia se numara printre principalele disconforturi care apar pe parcursul sarcinii datorita faptului ca burta creste in dimensiuni, facand loc bebelusului. Incearca sa mananci mai putin si mai des, mergi regulat la baie si evita alimentele care provoaca balonarea, cum ar fi: deserturi, varza, fasole, alimente prajite, bomboane, porumb etc.
Oboseala este frecvent intalnita in primele luni de sarcina. Este bine sa consumi cat mai multe alimente bogate in fier (nuci, alune, galbenus de ou, mazare, spanac) si sa bei un suc de portocale sau o limonada inca de la primele ore ale diminetii pentru a elimina senzatia de oboseala.
Sarcina este un moment de schimbare pentru intregul organism din toate punctele de vedere, mental, emotional si fizic. Relaxeaza-te, tine deoparte grijile pentru cariera, mananca sanatos si traieste cu zambetul pe buze fiecare moment unic din aceasta perioada.
De retinut! Acorda o mare atentie asupra analizelor obligatorii si controalelor medicale necesare pe parcursul celor trei trimestre si discuta cu medicul ginecolog toate intrebarile pe care le ai.
Iti uram multa sanatate, sarcina usoara si felicitari pentru decizia de a deveni MAMICA!
Pentru orice alte informatii complete despre sarcina si sfaturi utile, iti recomandam o vizita la Dr. Dan Raica. Programeaza o consultatie acum!
Ai ramas insarcinata pentru prima data? Iata ce trebuie sa stii!,