Totul va fi altfel. Esti mama! Cele noua luni pline de suspans si emotie devin de astazi o noua calatorie, in care personajul principal este chiar in bratele tale. Piele pe piele, cea mai mare parte din zilele tale, vor fi reprezentate de legatura stransa dintre tine si bebelusul tau.
In prima saptamana de dupa nastere, apar o serie de schimbari in ceea ce priveste organismul tau, dar si a programului cu care erai obisnuita pana acum, de aceea, am ales sa iti prezentam un ghid complet al celui mai natural proces – alaptarea – atat de benefica pentru bebelus, dar si pentru legatura ce se va crea intre proaspata mamica si puiul ei.
Laptele matern – un aliment cu o structura ,,vie”, ce se schimba in mod permanent pentru a face fata nevoilor fizice ale copilului si esential pentru dezvoltarea armonioasa a acestuia.
Alaptarea este cea mai sanatoasa forma de hranire a bebelusului. Ea asigura continuarea legaturii dintre mama si copil, oferind multiple beneficii pentru sanatate, echilibru si confort emotional, atat bebelusului, cat si mamei.
*Primele momente
Fie ca este vorba de o nastere naturala sau prin cezariana, este esential sa te bucuri de cateva clipe alaturi de noul nascut, imediat ce acesta a sosit pe lume. Momentul emotionant de dupa nastere, primul contact cu pielea celui mic, chiar si primul sau strigat, sunt de o importanta aparte, fapt ce a fost demonstrat chiar si de catre specialisti si de catre nenumaratele studii in domeniu.
Toate aceste momente vor duce la atasamentul noului nascut fata de mama, fapt ce va favoriza un proces al alaptarii ce va decurge lin, bebelusii avand capacitatea de a invata foarte repede.
Alaptarea in primele cateva ore de la nastere, va conduce la prelungirea acestui proces pe viitor si va consolida relatia dintre mama si nou nascut. Fii linistita! Copilul se va atasa singur si va actiona in mod instinctiv.
*Ziua 1, 2 si 3 de dupa aparitia nou-nascutului
In primele trei zile postpartum, va incepe sa se declanseze productia de lapte, cu un aspect usor galbui ce poarta denumirea de colostru. Desi acesta este prezent intr-o cantitate mica, s-a dovedit a fi esential pentru nou nascuti, fiind un aliment bogat in vitamine, nutrienti, proteine si agenti anti-virali – elemente atat de necesare pentru a stabiliza sistemul imunitar al bebelusului tau.
Ce se intampla in aceste zile?
Bebelusul tau se va atasa complet de pieptul tau, iar mesele acestuia pot ajunge chiar si la un numar de 8 sau chiar 12 intr-o zi. Nu te ingrijora, caci in urmatoarea perioada bebelusul isi va stabili propriul sau ritm, iar intervalul orar al meselor va deveni o rutina placuta, atat pentru tine, cat si pentru nou-nascut.
*Ziua 3, 4 si 5 de alaptare
In decursul acestor zile, laptele tau va deveni din ce in ce mai abundent, lucru ce se va intampla in mod spontan. Vei observa cum nou-nascutul se va atasa din ce in ce mai mult la sanul tau, vei alapta in mod frecvent si vei simti cum sanii se vor goli la fiecare masa pe care cel mic o primeste.
Ce se intampla in aceste zile?
*Ziua 5, 6 si 7 de alaptare
De indata ce vei trece de primele zile ale procesului de alaptare, vei observa ca te vei obsinui cu ritmul bebelusului, iar durerile sanilor vor disparea in urmatoarea perioada. Timpul pe care bebelusul il va petrece de acum la sanul tau, va fi diferit; unele mese vor fi mai lungi, altele mai scurte, in general la un interval de doua ore distanta intre ele.
Ce se intampla in aceste zile?
De acum esti pregatita sa iti hranesti puiul in mod natural. Chiar daca startul acestei noi activitati poate sa fie greoi, obositor sau extrem de solicitant, dupa prima saptamana de la nasterea celui mic, totul se va aseza de la sine.
*Asigura-te ca micutul tau mananca ori de cate ori este nevoie si nu uita faptul ca, alaptarea este un proces cat se poate de natural si nu implica ore fixe ale meselor sau un program prestabilit.
*Atunci cand te simti obosita sau epuizata, incearca sa te odihnesti in acelasi timp cu puiul tau. Acest lucru te va ajuta sa ai energia necesara pentru a-i putea acorda toata atentia celui mic.
*Pastreaza-ti obiceiul de a avea o alimentatie cat mai sanatoasa, la fel ca in timpul sarcinii si evita: alcoolul, cafeaua, tutunul, bauturile carbogazoase.
*Hidrateaza-te cat mai mult si consuma alimente bogate in fibre si vitamine.
*Daca intampini probleme, nu ezita sa ceri ajutorul celor din jurul tau sau al specialistilor.
Nu este usor sa intri in rolul de parinte, insa, prin natura lor, femeile sunt pregatite sa devina mame. Prin cunoastere reciproca, prin timpul acordat celui mic si prin contactul zilnic cu acesta, mama este pregatita sa alapteze inca din primele minute de viata ale copilului.
Asigura dezvoltarea sanatoasa a bebelusului tau si bucura-te din plin de efectele benefice pe care hranirea naturala le are pregatite atat pentru tine, cat si pentru puiul tau!