Home » Articole » Investigatii ginecologice obligatorii la inceput de an

Investigatii ginecologice

Cand vine vorba de un consult ginecologic majoritatea femeilor simt o anumita jena si prefera sa renunte sau sa se trateze singure luand in seama sfaturile celor apropiati. Este bine de stiut ca orice control ginecologic, fie ca ne referim la un simplu control de rutina sau la o investigatie mai amanuntita, previne aparitia unor afectiuni ginecologice mai grave. Si, de cele mai multe ori iti poate salva viata!

Te invitam sa descoperi cele mai importante investigatii ginecologice obligatorii la inceput de an:

  1. Testul Babes-Papanicolau

Femeile care si-au inceput viata sexuala li se recomanda sa efectueze testul Babes-Papanicolau o data pe an. Acesta evidentiaza celulele anormale atipice de la nivelul colului uterin si poate detecta totodata prezenta cancerului de col uterin. La fel ca la testul pentru HPV, aceasta investigatie se realizeaza prin preluarea unei probe de secretii de la nivelul cervixului. Dupa prelevare, este posibil sa apara usoare sangerari vaginale. De retinut! Programarea testului nu se face in perioada menstruatiei, cel mai bun moment fiind considerat la 8-12 zile de la ultima menstruatie.

  1. Analiza secretiei vaginale

Aceasta investigatie nu este deloc complicata si nu presupune eforturi mari. Daca ai simptome precum durere sau iritatie vaginala, eczeme, mancarimi, secretii vaginale urat mirositoare sau usturime la urinare, se recomanda o programare imediata la medicul ginecolog. In urma acestei analize, pot fi descoperite urmatoarele afectiuni: vaginita bacteriana, candidoza, vaginita aeroba diferita de cea bacteriana (o afectiune inflamatorie ce apare din cauza raspunsului prompt al sistemului imunitar in fata atacului bacteriilor aerobice din tractul vaginal), streptococ beta hemolitic grup B etc.

  1. Ecografia transvaginala

Atunci cand exista probleme la nivelul ovarelor ce nu pot fi vizualizate pe cale transabdominala, se introduce in vagin o sonda ecografica cu ajutorul careia se vizualizeaza organele genitale interne si totodata, sarcinile in faze incipiente. Aceasta explorare imagistica nu trebuie sa te sperie deoarece nu are contraindicatii si nu afecteaza fatul. Cu un minim disconfort pentru pacienta, cu ajutorul ecografiei transvaginale se vor vedea ovarele, trompele uterine, uterul si posibilele formatiuni patologice de la nivelul acestora.

  1. Colposcopia

Colposcopia este investigatia prin care medicul foloseste o camera speciala pentru a analiza cu atentie vulva, vaginul si colul uterin. Aparatul cu care se examineaza tractul genital inferior se numeste colposcop. Este de preferat sa nu faci aceasta investigatie daca esti in perioada ciclului menstrual. Totodata, nu trebuie sa ai contact sexual si nu trebuie sa folosesti tampoane interne sau medicamente vaginale cu 24 inainte de interventie. Colposcopia ajuta la diagnosticarea leziunilor precanceroase ale colului uterin, controlul si urmarirea postterapeutica in interventiile conservatoare ale colului uterin.

  1. Examinarea sânilor si ecografie mamara

Acest control nu dureaza mai mult de 3 minute si consta in palparea cu mare atentie a fiecarei portiuni a sanilor. Odata cu inaintarea in varsta, ecografia mamara este esentiala pentru depistarea leziunilor in sanii cu structura predominent fibro-glandulara. Este o metoda rapida si nu necesita niciun fel de pregatire anterioara a pacientului.

Infectii ginecologice

TINE CONT de urmatoarele sfaturi pentru a evita infectiile vaginale:

  • Evita gelurile vaginale;
  • Opteaza pentru o lenjerie intima din bumbac;
  • Urmezi un tratament medicamentos pentru o anumita infectie vaginala? Nu opri tratamentul chiar daca te simti mai bine. Urmeaza indeaproape indicatiile medicului!
  • Evita contactul sexual in timpul tratamentului;
  • Nu te spala cu sapunuri parfumate, lotiuni si alte produse nerecomandate pentru igiena intima;
  • De cate ori folosesti toaleta, sterge-te dinspre fata spre spate, pentru a evita astfel raspandirea bacteriilor catre vagin;
  • Este recomandat sa te speli exterior in fiecare zi;
  • Evita abuzul de antibiotice!
  • Foloseste tampoanele interne cat mai rar!
  • Mentine o dieta echilibrata si fii atenta cu tine la folosirea unei toalete straine!

Pentru orice alte intrebari cu privire la investigatiile ginecologice prezentate mai sus, iti recomandam o vizita la cabinetul Dr. Dan Raica! Programeaza o consultatie acum! Multa sanatate!

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.0/10 (3 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Investigatii ginecologice obligatorii la inceput de an, 7.0 out of 10 based on 3 ratings

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *