- Experienta de a da nastere unui copil este un moment pe care orice mamica il priveste cu o usoara teama si multa emotie in suflet. Spre finalul celor 9 luni de sarcina, in functie de conditia fizica a mamei, dar mai ales de felul in care se prezinta fatul in mediul intrauterin, se va stabili si modalitatea cea mai potrivita prin care cel mic sa vina pe lume.
- Indiferent de felul in care vei alege sa nasti, discuta cu medicul tau ori te cate ori te cuprinde teama; mai mult decat atat, trebuie sa intelegi inca de la inceput faptul ca nasterea nu este o experienta traumatizanta, ci un moment uimitor – aflat la granita cu miracolul.
- Pentru a veni in sprijinul tau, am ales sa iti prezentam un scurt ghid descriptiv al nasterii naturale, pentru ca o mamica informata va face intotdeauna cele mai bune alegeri.
Nasterea naturala – un travaliu de neuitat
Orice femeie poate naste natural, intre saptamanile 38-40 de sarcina, ce nu prezinta afectiuni sau complicatii de natura sa puna in pericol sanatatea si viata sa, ori a copilului din pantec.
De asemena, in cazul unei nasteri naturale, nu numai conditia fizica a mamei este importanta, ci si pozitia in care se afla fatul in timpul travaliului. In cazul in care vei opta pentru nasterea naturala, la inceputul travaliului, se va afectua un consult pentru a se stabili cu exactitate pozitia in care se afla bebelusul, se va verifica daca cordonul ombilical nu este infasurat in jurul gatului copilului si se vor identifica greutata aproximativa a acestuia si bataile inimii.
Cum decurge nasterea naturala?
Partea de care se teme orice femeie insarcinata este cu siguranta momentul instalarii travaliului. Acesta este precedat de simptome precum eliminarea dopului de mucus care sigileaza colul uterin, urmat de o scurgere vaginala cu firisoare de sange si aparitia unor dureri precum cele premenstruale.
In cele mai multe cazuri, cele mai clare semne ale instalarii travaliului sunt ruperea membranelor (ruperea apei) si instalarea contractiilor dureroase, ce sunt regulate si prezente la intervale foarte scurte de timp.
De ce apar contractiile si care este rolul lor?
Contractiile din travaliu duc la scurtarea colului uterin si la deschiderea acestuia, proces denumit dilatatie. Totodata, contractiile uterine favorizarea intrarea copilului pe calea nasterii si expulzarea sa prin vagin. Aceasta etapa a nasterii presupune un efort deosebit din partea mamei, dar si a fatului.
Chiar daca alegi sa nasti natural, poti apela la anumite interventii ce te vor ajuta sa poti face fata orelor de travaliu. Daca durerile sunt resimtite in mod intens, exista posibilitatea anesteziei epidurale (pierderea simturilor, local, cu rol analgezic si de ameliorare) favorizand si epiziotomia (efectuarea unei mici taieturi in zona dintre vagin si anus, numita perineu, procedura ce se aplica doar daca este necesar).
Atunci cand te vei afla in sala de nasteri, medicul va stabili alaturi de tine si in functie de necesitate, absolut orice procedura va fi necesara pentru ca nasterea sa decurga in mod optim si pentru ca tu sa poti aduce pe lume bebelusul in cele mai sigure conditii.
Ce se intampla dupa nastere?
Nou-nascutul va fi pozitionat pe abdomenul tau, imediat ce expulzia a avut loc, iar acesta va fi primul vostru contact si prima intalnire. Dupa taierea cordonului ombilical, copilul va fi preluat de catre neonatolog, pentru ritualul de spalare, curatare si pentru a se verifica conditia in care se afla acesta. Pentru tine urmeaza delivrenta – eliminarea placentei si a anexelor fetale si dupa caz, suturarea tesuturilor care au fost incizate inainte de expulzia fatului.
Avantajele nasterii naturale
- Pentru mama:
- Proaspata mamica isi va tine imediat copilul in brate;
- Recuperarea este usoara si rapida;
- Durerile si sangerea postpartum sunt reduse;
- Nu exista risc de complicatii postchirurgicale si post anestezice;
- Uterul femeii nu este la fel de afectat ca in cazul unei operatii de cezariana;
- Ridicarea din pat va fi posibila dupa cateva ore de la nastere;
- Alimentatia se poate relua imediat dupa nastere, fara restrictii;
- Declansarea lactatiei este foarte rapida.
- Pentru copil:
- Se va putea bucura de caldura si ingrijirea mamei la scurt timp dupa nastere;
- Prezinta risc mai mic de a suferi de anumite probleme respiratorii, precum tahipneea tranzitorie a nou-nascutului (din cauza acumulariii de lichid in plamani) sau hipertensiunea pulmonara persistenta;
- Este mai putin expus unor afectiuni precum astmul, alergiile alimentare, intoleranta la lactoza, datorita contactului cu bacteriile bune din canalul nasterii.
Dezavantajele nasterii naturale:
- Pentru mama:
- Trecerea prin durerile travaliului, ce uneori poate fi lung si dureros;
- Riscul de rupere a perineului – lezarea acestei zone duce la dureri temporare si chiar si pierderi de urina;
- Disconfortul epiziotomiei care va face dificila pozitia in sezut pentru o vreme.
- Pentru copil:
- In situatia unui travaliu lung si dificil, a unui copil cu o greutate mare si a interventiei cu forcespul sau alte mijloace de extractie a copilului, exista risc de traume: leziuni, vanatai, umflaturi si chiar fracturea unor oase;
- Daca apar complicatii pe timpul travaliului este posibil ca bebelusul sa nu mai primeasca suficient oxigen, ce ii poate produce acestuia sechele ireversibile.
In cele din urma, trebuie sa ramai curajoasa si sa ai incredere in tine si in simturile tale!
- Nasterea unui copil este urmata de o fericire exploziva coplesitoare, plina de bucurie calda ce te invaluie. Forta, curajul, adrenalina si dragostea sunt cele mai importante ingrediente, ce te vor ajuta sa iei decizia cea mai buna atunci cand noua etapa isi va face aparitia.
- Consulta-te cu medicul tau pe toata perioada celor 9 luni de sarcina, accepta sfaturile sale, pentru ca in final sa iei cea mai buna decizie.
- Speram ca ti-am fost de ajutor si am vrea sa aflam in comentariile de mai jos, pentru ce tip de nastere ai vrea sa optezi.