Home » Articole » Riscurile expunerii la soare in timpul sarcinii

Desi esti insarcinata, vara nu ai cum sa nu-ti doresti macar pentru putin timp sa-ti petreci timpul la soare. Inainte sa iti pregatesti costumul de baie si lotiunea de protectie, trebuie sa te informezi asupra modului in care razele UV actioneaza asupra sanatatii tale si asupra copilului tau.

1

Pe timpul sarcinii nu este interzisa expunerea la soare, insa este bine sa limitezi timpul petrecut la plaja. Informeaza-te foarte bine asupra consecintelor si asculta sfaturile medicului specialist!

Iata cateva dintre pericolele expunerii la soare in timpul sarcinii:

  • Pericole ce pot afecta dezvoltarea fatului 
    Expunerea la radiatiile UV poate cauza degradarea acidului folic. Acesta este necesar pentru cresterea si dezvoltarea copilului, fiind un argument solid pentru a sta departe de razele soarelui. Obtinerea acidului folic este foarte importanta in primul trimestru al sarcinii, de aceea protejarea corpului de razele UV este o decizie inteleapta, mai ales in primele luni de sarcina.
  • Pigmentarea excesiva a pielii
    In timpul sarcinii, corpul produce un exces de hormoni. Melasma, cunoscuta si sub numele de masca de sarcina, apare atunci cand zona de deasupra buzei devine hiper-pigmentata. Desi dupa sarcina, aspectul se estompeaza, expunerea la soare poate intuneca aceste zone, facandu-le mai vizibile.2
  • Supraincalzirea corpului
    Un alt factor ce trebuie luat in considerare atunci cand alegi sa te expui la soare este supraincalzirea corpului. Supraincalzirea poate duce la deshidratare si ii poate provoca copilului o stare de disconfort. Daca temperatura corpului depaseste limitele normale, pot aparea senzatii de greata si ameteli, astfel creste temperatura fatului, provocandu-i leziuni.

Cat de sigure sunt lotiunile de plaja?

Daca vei iesi totusi de sub umbrela, este bine sa iti protejezi pielea impotriva razelor UVA si UVB, utilizand o protectie solara adecvata. Protectia solara nu ii va face rau copilului. Daca folosesti un SPF de 30 sau mai mult, nu uita sa-l reaplici la fiecare 2 ore, dupa transpiratie sau dupa iesirea din apa. De asemenea, poti opta pentru o palarie sau pentru un pareo colorat.

Produsele de protectie solara le gasesti in orice farmacie si este foarte important sa citesti ingredientele si prospectul. Trebuie sa fie mentionat in prospect faptul ca poate fi folosit de femeile insarcinate, insa este indicat sa intrebi si medicul si apoi le poti folosi cu incredere. De asemenea, nu uita sa te hidratezi foarte bine.

3

Iata cateva sfaturi pe care sa le urmezi in timpul sarcinii:

  • Mergi la plaja spre sfarsitul verii si inceputul toamnei – aceasta este cea mai buna perioada pentru a merge la plaja, temperaturile scad si vremea este mai placuta;
  • Evita sa faci plaja intre orele 10:00 si 16:00;
  • Nu uita sa te hidratezi cat timp stai la soare;
  • Foloseste dermatocosmetice cu SPF cel putin 30 pentru a evita arsurile si agravarea melasmei, petele de pe piele care apar in timpul sarcinii;
  • Poarta haine din bumbac si palarii de protectie.

In concluzie, este bine sa limitezi expunerea la soare in timpul sarcinii. Unele mamici se expun la soare, altele evita sa mearga la plaja pe parcursul celor 9 luni de sarcina. Daca alegi sa mergi la plaja tine cont de indicatiile de mai sus si consulta-te cu medicul specialist in privinta tuturor detaliilor specifice.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Riscurile expunerii la soare in timpul sarcinii, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *