Home » Articole » Sfatul specialistului cu privire la ecografiile necesare in sarcina

 

Dr Dan Raica

Sarcina este una dintre cele mai frumoase perioade din viata unei femei. Cu toate acestea, apar o multime de intrebari cu privire la acest subiect. De exemplu, ce teste sunt recomandate in perioada sarcinii?

Ecografiile sunt recomandate pentru a monitoriza evolutia sarcinii pe parcursul celor 9 luni. Mai mult, prin intermediul ecografiilor mamele pot vedea bebelusul, moment unic, ce nu va fi uitat cu siguranta.

Aceasta interventie este recomandata tuturor femeilor insarcinate, fiind o buna metoda de detectie a malformatiilor congenitale si de evaluare a evolutiei sarcinii. Frecventa examinarilor difera de specificul fiecarui caz in parte si de protocolul fiecarui centru medical. Exista o serie de examinari esentiale pentru perioada sarcinii.

Pregnant woman on ultrasound

Prima ecografie este recomandata a se efectua la 5-7 saptamani, calculate de la prima zi a ultimei menstruatii, si are ca obiectiv principal confirmarea sarcinii. Urmatoarea ecografie este recomandata a se realiza intre saptamana 11 si 13, relevand detalii estentiale despre sarcina si evolutia fatului. Tot in primul trimestru de sarcina se va efectua si primul test de screening, care permite identificarea cazurilor cu risc crescut de anomalie genetica.

Aceasta ecografie pemite evaluarea unor situatii care pot afecta sarcina, cum ar fi sangerarea vaginala si examinarea ovarelor, a colului uterin si a peretilor uterini pentru identificarea eventualelor elemente patologice. Aceasta ecografie se face adesea transabdominal si dureaza intre 30 si 45 de minute, dar se poate efectua si examinarea transvaginala, atunci cand sunt situatii care necesita acest lucru.

Pregnancy record keeping

In perioada cuprinsa intre saptamanile 18 si 23 se recomanda efectuarea ecografiei morfologice fetale, ce permite evaluarea detaliata a fatului.

Aceasta ecografie permite evaluarea sistematica a anatomiei fatului, pentru urmarirea de malformatii congenitale, a cresterii fatului si a incadrarii in parametri de varsta gestationala. Ecografia morfologica fetala ofera informatii despre dezvoltarea normala a fatului si necesita un echipament performant, dedicat ecografiei obstetricale.

In ultimul trimestru de sarcina, medicul specialist poate recomanda mai multe ecografii (chiar si saptamanal) pentru a identifica eventualele suferinte fetale cronice si pentru a monitoriza cresterea normala a bebelusului. In aceasta perioada, ecografiile ajuta si la planificarea modalitatii de nastere.

In afara de aceste trei examinari esentiale, medicul specialist poate recomanda efectuarea unor ecografii de sarcina suplimentare, in functie de particularitatile si afectiunile fiecarui caz.

Toate tehnicile de examinare ecografica si analizele suplimentare trebuie discutate cu medicul specialist, pentru a alege tipul de analza cel mai util pentru fiecare caz in parte.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *