Home » Articole » Examenul Babes – Papanicolau iti poate salva viata!

asdf

Fiecare femeie care are grija de sanatatea ei ar trebui sa faca o examinare ginecologica periodica, precum si un test Babes-Papanicolau.

Acesta este un examen medical specific, care, daca este facut la timp, poate evidentia eventualele leziuni la nivelul colului uterin, strans legate de infectia cu HPV (Human Papiloma Virus) si de cancerul de col. Examinarea poate identifica, de asemenea, infectii sau anomalii la nivel cervical.

sarw5opcagnqwnsilwgm

Cine trebuie sa se testeze?

Colegiul American al Medicilor Ginecologi recomanda ca examenul Papanicolau sa fie facut astfel:

  • Primul test sa fie efectuat la varsta de 21 de ani sau la maximum 3 ani dupa inceperea vietii sexuale;
  • O data la 2 ani pentru femeile cu varste cuprinse intre 21 si 30 de ani;
  • Anual de catre cele cu varsta intre 30 si 64 de ani;
  • Femeile peste 65 de ani nu trebuie sa mai fie testate daca nu au avut rezultate anormale in ultimii 10 ani.

De retinut este faptul ca persoanele infectate cu HIV sau care au un sistem imunitar slabit in urma chimioterapiei, ori a folosirii steroizilor, pot fi indrumate spre o examinare mai frecventa de catre medicul ginecolog.

Principalii factori care cresc riscul aparitiei cancerului de col uterin sunt: fumatul, imunitatea scazuta, partenerii sexuali multipli, inceperea vietii sexuale la o varsta frageda sau o testare anormala Babes-Papanicolau in antecedente.

asdfg

Desi testarea nu este dureroasa si nu necesita o pregatire speciala, femeile care urmeaza sa faca un examen Papanicolau trebuie sa ia in calcul anuminte indicatii ale specialistilor, pentru un rezultat cat mai precis:

  • Se va evita contactul sexual, spalaturile vaginale sau folosirea tampoanelor interne cu 48 de ore inainte de testare;
  • Programeaza testul in perioada de mijloc a ciclului menstrual, pentru o interpretare cat mai curata a rezultatului;
  • Medicul ginecolog va trebui sa stie daca ai mai obtinut pana acum rezultate anormale in urma testarii Babes – Papanicolau, precum si ce tratament ai urmat, daca a fost nevoie.

asdfgh

Ce inseamna un rezultat anormal?

Un rezultat anormal al testului Babes-Papanicolau nu inseamna ca ai cancer! Cel mai probabil, exista o mica modificare a celulelor colului uterin, care poate fi tratata. Este foarte importat, insa, ca toate anomaliile sa fie abordate corespunzator, pentru a impiedica dezvoltarea cancerului de col uterin.

Daca medicul va gasi modificari majore ale celulelor, probabil ca va dori sa efecteze analize suplimentare, precum:

  • Colposcopia – medicul foloseste un instrument numit colposcop, pentru a examina in detaliu celulele modificate;
  • Biopsia – se va preleva o mica proba de tesut, urmand a fi trimisa catre un laborator de analize, pentru o examinare microscopica;
  • Chiuretajul endocervical – se analizeaza un esantion din canalul endocervical cu un mic instrument, denumit chiureta.

qwert

De ce este importanta testarea Babes – Papanicolau

Conform datelor Ministerului Sanatatii, peste 3000 de femei din Romania sunt diagnosticate in fiecare an cu cancer de col uterin, acesta fiind principala cauza de mortalitate prin cancer la femeile cu varsta cuprinsa intre 15 si 44 de ani! Infectia cu HPV este prezenta in 99,7% din cazurile de cancer.

Desi statisticile din tara noastra sunt sumbre, cancerul de col uterin poate fi prevenit, iar, daca este depistat la timp, sansele de vindecare ale pacientelor sunt foarte mari.

Singurul examen medical care poate identifica aceste probleme cu mult timp inainte ca ele sa devina amenintatoare, este Babes-Papanicolau. Testarea dureaza cateva minute, dar iti poate salva viata!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.4/10 (5 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +3 (from 3 votes)
Examenul Babes – Papanicolau iti poate salva viata!, 9.4 out of 10 based on 5 ratings

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.