Home » Articole » Mama cu Rh Negativ, Tata cu Rh Pozitiv

Planuiesti sa fii mamica? Stii ce Rh ai?

Daca raspunsul la cea de-a doua intrebare este nu, atunci este timpul sa afli ce Rh ai.

doctor ce tine doua fiole cu sange diferit

Ce este acest Rh?

In primul rand, oamenii au patru grupe de sange: 01, A2, B3 si AB4. Fiecare dintre aceste grupe de sange se impart mai departe in grupe cu Rh pozitiv si grupe cu Rh negativ. De exemplu: daca o persoana are grupa de sange A2, aceasta poate avea Rh negativ sau pozitiv.

Rh este prescurtarea de la o specie de maimute (Rhesus), la care a fost descrisa pentru prima oara acesta proteina. Este o proteina ce se gaseste pe suprafata globulelor rosii din sange. Pe baza sistemului acestei proteine, globulele rosii umane au fost impartite in celule rosii care poseda antigenul D (Rh pozitiv) si celule rosii care nu poseda antigenul D (Rh negativ).

O persoana cu Rh negativ poate dona unei persoane cu Rh pozitiv. In schimb, o persoana cu Rh pozitiv nu poate dona sange unei persoane cu Rh negativ. Este usor de inteles daca va imaginati ca persoana cu Rh pozitiv are un element in plus, pe care organismul persoanei cu Rh negativ nu il are si nu il recunoaste, asadar il trateaza ca pe un virus, o amenintare.

Aproximativ 85% din populatie are Rh pozitiv si doar restul de 15%,Rh negativ.

“Amestecul” dintre cele doua tipuri de sange, poate aparea in cazul femeilor insarcinate ce aleg sa nasca vaginal.

 

Cum aflu ce Rh am?

Daca ai de gand sa iti maresti familia, medicii iti vor face teste de sange in primul trimestru de sarcina pentru a determina ce tip de Rh ai. Daca ai Rh negativ si sotul are Rh pozitiv, copilul poate avea oricare dintre cele doua variante. Rh-ul nu poate fi nici programat inainte de sarcina si nici influentat pe timpul sarcinii.

reprezentarea unui fat cu Rh pozitiv, intr-o mama cu Rh negativ

De ce este Rh-ul pozitiv un pericol pentru mamele cu Rh negativ?

O persoana cu Rh negativ poate avea contact cu sangele unei persoane cu Rh negativ in urmatoarele situatii:

  • in timpul unei transfuzii de sange;
  • in timpul unei nasteri vaginale, unei sarcini ectopice (extrauterine);
  • al unui avort sau unei proceduri, precum amniocenteza.

 

In cazul unei sarcini, exista urmatoarele scenarii posibile:

  • Scenariu 1 – Daca tu ai Rh pozitiv si sotul tau Rh pozitiv, rezulta un copil cu Rh pozitiv sau negativ.
  • Scenariu 2 – Daca ambii parinti au Rh negativ, va rezulta un copil cu Rh negativ.  
  • Scenariu 3 – Daca mama are Rh pozitiv si tatal il are negativ, va rezulta un copil cu Rh pozitiv sau negativ.
  • Scenariu 4 – Daca viitoarea mama are Rh negativ, iar tatal Rh pozitiv, copilul lor poate avea Rh pozitiv sau negativ. Acest ultim scenariu este singurul in care trebuie sa aveti grija.

In momentul in care sangele mamei intra in contact cu sangele fatului, sistemul imunitar al mamei va produce antiocorpi pentru a lupta impotriva celulelor pe care nu le recunoaste (fatul avand Rh pozitiv).

Daca se face o transfuzie de sange unei persoane cu Rh negativ, cu sange pozitiv, vor fi complicatii grave deoarece aceasta dezvolta anticorpi, iar la o a doua transfuzie are loc aglutinarea globulelor rosii de la donator.

 

Posibile efecte asupra fatului:

  • anemie;
  • insuficienta cardiaca congestiva;
  • moarte fetala;
  • eritroblastoza fetala;
  • anasarca feto-placentara (anemie severa intrauterina);
  • icter sever la nou nascut;
  • anemie hemolitica pura.

De obicei, nu este afectata prima sarcina, dar in urma acesteia se formeaza anticorpii impotriva Rh-ului si la a doua sarcina, daca copilul va avea Rh pozitiv, anticorpii vor ataca si distruge celulele acestuia, lucru ce duce la afectare nervoasa si chiar moarte.

In cazul in care aveti Rh negativ, ar fi ideal ca si copilul sa aiba acelasi Rh, dar daca acest lucru nu se intampla, doctorul va tine sarcina sub observatie atenta. Riscurile acestui tip de sarcina sunt mari; se vor face teste periodice, administra tratamente si se va monitoriza evolutia fatului. Daca apar probleme grave in evolutia acestuia, poate fi necesara renuntarea la sarcina.

efectuarea unui vaccin pe timpul sarcinii

 

Administrarea de imunoglobina Rh

Daca se sesizeaza o incompatibilitate, medicul poate administra imunoglobulina Rh. Aceasta are rolul de a nu permite sistemului imunitar al mamei sa “vada” celulele fetale si sa le atace. Contine anticorpi exact ca cei ce ar fi produsi de mama, dar intr-o masura atat de mica incat nu afecteaza in nici un fel sarcina. Pe timpul sarcinii mai poate fi necesara o transfuzie pentru bebelus inainte sau dupa ce este nascut (rata de supravietuire in acest caz este de 80-100%).

Aceasta imunoglobulina se administreaza in mod normal, in saptamana 28 de sarcina si la 3 zile dupa nasterea copilului. Daca apare una din urmatoarele situatii: avort, amniocenteze, hemoragii in sarcina sau la nastere, se va administra si atunci imunoglobulina.

Important: Injectia cu imunoglobuline (anti D) se face intramuscular si nu produce efecte adverse importante, chiar daca fatul are Rh pozitiv sau negativ.

Daca te regasesti in cele scrise anterior te astept urgent la un control in cabinetul meu.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.8/10 (31 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +7 (from 11 votes)
Mama cu Rh Negativ, Tata cu Rh Pozitiv, 5.8 out of 10 based on 31 ratings

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *