Home » Articole » Ce inseamna o sarcina toxica si cum se manifesta?

1

Felicitari! O sa fii mamica! Un nou inceput minunat in viata oricarei femei care este influentat de o multime de factori externi si interni. Pentru majoritatea femeilor, acest inceput este considerat a fi cel mai frumos moment, cel mai sensibil si cel mai emotionant totodata… pentru altele, poate reprezenta cea mai dificila perioada in care te zbati sa lupti pana la capat, sa fii cat mai puternica pentru tine si bebelusul tau si sa incerci sa-ti recapeti fortele proprii cu fiecare saptamana, luna care trece.

In acest articol, vom aborda un subiect probabil de neuitat pentru mamicile care au trecut prin aceasta situatie, din pacate si anume sarcina toxica. O controversa am putea sa spunem pentru ca discutiile dintre femei atunci cand vine vorba de o sarcina se refera intotdeauna la modalitatea in care vei alege sa nasti, nastere naturala sau cezariana, dar rareori se acopera si subiecte referitoare la starile prin care treci pana ajungi la punctul final: nasterea.

Sa trecem la subiect! Sarcina toxica, disgravidia sau hiperemesis gravidarum este o stare care afecteaza aproximativ 2% dintre femeile insarcinate si se poate manifesta de la inceputul sarcinii (saptamana 5) pana in luna a 4-a cand placenta este formata si incepe sa preia din hormonii sarcinii.

CE SIMPTOME AI?

Starea de greata si varsaturile se manifesta destul de grav fata de o sarcina normala. Daca acestea persista mai mult de o saptamana, iti recomandam sa apelezi la medicul tau curant pentru a te indruma si a-ti oferi cele mai bune sfaturi despre cum a-i putea sa-ti imbunatatesti starea fara a afecta totodata si cresterea fatului.

2

 

Cele mai frecvente simptome ale unei sarcini toxice sunt:

  • Senzatii de greata si varsaturi frecvente pe parcursul intregii zile;
  • Lipsa totala de energie;
  • Deshidratarea organismului datorita varsaturilor;
  • Scaderea poftei de mancare;
  • Frisoane si salivatie excesiva;
  • Oligurie (micsorarea volumului de urina eliminata);
  • Scaderea treptata in greutate;
  • Oboseala extenuanta;
  • Scaderea tensiunii arteriale, anxietate, depresie;
  • Stare generala de rau si indispozitie.

Fara tratament si atenta supraveghere a medicului, aceste simptome pot agrava foarte mult starea gravidei provocandu-i incapacitatea de a continua. Tocmai de aceea, atat sustinerea familiei, cat si administrarea unui tratament corespunzator este indispensabila oricarei femei care trece printr-o sarcina toxica.

CARE SUNT CAUZELE SARCINII TOXICE?

La aceasta intrebare, unele femei ar raspunde ca asa cum s-a simtit mama, asa se va simti si fiica cand va ramane insarcinata. Probabil, exista si cauze genetice, dar organismul si sistemul imunitar sunt cele care influenteaza cel mai mult manifestarea sarcinii toxice. De cele mai multe ori, fatul este privit ca pe un corp strain, un intrus, iar toate simptomele sarcinii toxice reactioneaza impotriva acestuia pentru a-l “elimina”. Gravida necesita internare pentru a se administra intravenos vitamine si hrana restabilindu-se astfel nivelul de hidratare si cel optim de vitamine si nutrienti.

CUM PREVII SIMPTOMELE SARCINII TOXICE?

Din pacate, pana la inceputul trimestrului II, cand gravida incepe sa-si mai recapete din energie, toate aceste simptome ale sarcinii toxice nu pot fi depasite asa usor decat cu perfuzii intravenoase, medicamente pe baza de ghimbir, foarte multa odihna si evitarea stresului. Dupa cum am mai mentionat mai sus, sprijinul neconditionat al familiei este obligatoriu pentru ca mamica trece prin niste stari de nedescris, care adeseori ii provoaca pierderea increderii in propriile forte si incapacitatea de a lupta pentru a ajunge pana la capatul sarcinii.

3

Spre incheiere, am vrea sa precizam faptul ca pe langa toate aceste simptome descurajante, perioada sarcinii are si partile ei frumoase: aflarea sexului bebelusului, cresterea burticii, primele miscari ale fatului, bucuria de a deveni parinte.

Un sfat pentru mamicile care au trecut sau trec prin aceste momente: Mentineti-va optimismul, increderea de a merge mai departe pentru a intalni primul zambet al bebelusului vostru! Momentul in care il veti strange la piept nu se compara cu nimic pe aceasta lume. Multa sanatate!”

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Ce inseamna o sarcina toxica si cum se manifesta?, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *