Home » Articole » Alimentatia nou-nascutului si avantajele alaptarii

breastfeedingguide

Te intrebi ca viitoare mama ce este alimentatia naturala si care sunt avantajele sale? Alimentatia naturala presupune hranirea exclusiva a bebelusului cu lapte matern, inclusiv si cu cel muls. Alimentatia naturala are multiple beneficii, atat pentru proaspata mamica, cat si pentru bebelus.

Alimentatia la san este cel mai bun si sanatos lucru pe care il poti face pentru bebelus. Este alimentul ideal pentru nou-nascut. Acesta contine toate elementele nutritive necesare, intr-o proportie adecvata, adaptata posibilitatilor digestive reduse ale sugarului. Alimentatia la san este cea mai buna modalitate de a-ti hrani puiul, satisfacandu-i toate necesitatile nutritive ale primelor 6 luni de viata.

Nou-nascutii si sugarii alaptati natural se vor dezvolta mult mai bine si vor creste in greutate mult mai rapid; vor fi mai rezistenti la infectii si vor beneficia pe langa toate acestea de armonia pe care o acorda ocrotirea si apropierea maternala.

Punerea la san a nou-nascutului se va face dupa 12 ore de la nastere, daca starea mamei si a copilului o permit. Respectand toate regulile de pregatire, dar si tehnica corecta a suptului, in prima zi copilul va fi lasat doua minute la fiecare san, apoi in zilele urmatoare, progresiv cate 3,4,5 minute. Abia din a 6-a zi, o alaptare va dura in total 15 minute, pentru a se extinde pana la 20 de minute la sfarsitul primei saptamani.

Durata alaptarii nou-nascutului

bigstock-mother-breastfeeding-her-baby-88381607

Mamele trebuie sa stie ca nou-nascutul isi stabileste singur frecventa alaptarilor. In primele zile, el va suge mai frecvent, de la 1-3 ore, iar dupa ce lactatia a fost stabilita, copilul va suge la aproximativ 3-4 ore.

Durata suptului este proprie fiecarui copil. Nou-nascutii pot sa suga intre 10- 30 minute. In primele zile suptul dureaza mai mult, iar mama nu trebuie sa intrerupa prea devreme alaptarea; ea trebuie sa astepte pana cand copilul lasa singur sanul. Pentru a sti daca copilul este hranit suficient, il poti cantari o data pe saptamana sau poti astepta vizita medicala cand vei afla cat a crescut. O crestere in greutate de 200g/ saptamana sau minim 750g/ luna indica o alimentatie suficienta.

Laptele matern si stimularea lactatiei

mother-breast-feeding

Lactatia este procesul prin care se secreta laptele matern prin glandele mamare. Uneori intervin anumite probleme in calea lactatiei sau laptele matern nu este suficient pentru a satisface nevoile nutritionale ale copilului. De aceea, se apeleaza la stimularea lactatiei:

  • punerea cat mai frecventa a bebelusului la san;
  • alaptarea si pe timpul noptii;
  • golirea sanilor la fiecare sedinta de alaptat;
  • administrarea de medicamente care cresc prolactina;
  • evitarea suzetei sau tetinei inainte de prima alaptare;
  • consumul mare de lichide.

Beneficiile laptelui matern pentru copil

Beneficiile alaptatului sunt inegalabile si incomparabile cu cele ale laptelui praf. Laptele matern are puteri miraculoase asupra dezvoltarii bebelusului, asa cum alte tipuri de lapte nu au. Acesta asigura nu numai sanatatea imediata, ci si pe termen lung a bebelusului, avand mari influente asupra dezvoltarii lui.

  • Contine anticorpi, substante care ajuta la protejarea bebelusului de infectii, pana ce propriul sau sistem imunitar se maturizeaza;
  • Este usor de digerat, ceea ce face ca sugarul sa fie mai ferit de probleme digestive (dureri abdominale);
  • Este lipsit de factori alergizanti, ceea ce reduce riscul aparitiei unor probleme alergice, cum ar fi astmul, eczemele, diaree sau chiar constipatie;
  • Studii recente au aratat ca alimentatia la san poate ajuta atunci cand copiii sunt susceptibili genetic de diabet zaharat de tip 1 (diabet juvenil);
  • Este proaspat si practic lipsit de bacterii, are temperatura optima si nu necesita preparare.
  • Sugarii hraniti natural au o dezvoltare dentara mai buna decat cei alimentati artificial.

 Beneficiile alaptarii pentru mama

Alimentatia la san, pe langa toate avantajele pe care le are pentru sugar, este benefica si pentru mama.

  • alaptarea la san poate fi o rasplata suprema pentru ingrijirea bebelusului;
  • ajuta la eliminarea kilogramelor in plus;
  • momentele alaptarii ajuta la formarea unei relatii profunde intre mama si copil;
  • alimentatia naturala a nou-nascutului, ajuta la retractia uterului si la revenirea lui mai rapida la normal precum si la scaderea riscului de aparitie a cancerului de san;

 Tehnica alaptarii la san

          Succesul in hranirea corecta a bebelusului, depinde de aplicarea unei tehnici de alaptat. Inainte de alaptare, mama trebuie sa isi spele sanii foarte bine, cu apa si sapun, apoi pozitia sa trebuie sa fie una cat se poate de relaxata. La fel de importanta este si pozitia in care este asezat noul-nascut; bebelusul trebuie sa beneficieze de o alimentatie la san in conditii satisfacatoare.

Stillpositionenposter_2010 Kopie

  1. Alaptarea in pozitia leaganului este una dintre metodele recomandate de alaptare. Cu spatele drept, de preferat pe un scaun cu spatar si manere; in aceasta pozitie iti poti aseza picioarele pe un scaunel mic pentru mai mult confort. O perna tinuta in poala il va ajuta pe bebelus sa ajunga la nivelul sanilor tai.
  2. Alaptarea in pozitia leaganului incrucisat este asemanatoare pozitiei leaganului, diferenta fiind ca de data aceasta il vei sustine pe bebelus cu mana opusa sanului cu care alaptezi. In felul acesta picioarele lui vor sta acum la indoitura mainii de la cot iar antebratul tau ii va traversa spatele si capul lui va fi sustinut de palma ta.
  3. Alaptarea cand bebelusul se afla pozitionat sub brat este ideala daca te refaci dupa operatia de cezariana. Tu vei sta in pozitie sezanda, iar sub bebelus poti sa pui o perna. Tine copilul langa tine, cu capul indoit, picioarele lui stand pe langa soldul tau.
  4. Alaptarea in pozitia culcat este foarte benefica noaptea, cand bebelusul poate adormi langa tine. Acesta va sta in fata ta si va ajunge cu usurinta la sanul tau.

Noi cercetari si tehnologii incearca sa reproduca laptele matern; cu toate acestea laptele produs de mama va ramane intotdeauna alimentul ideal pentru hrana sugarului de pana la 6 luni. Recomand cu toata taria ca viitoarele mamici sa alapteze in mod natural, exceptand cazurile in care impreuna cu specialistii se constata ca exista contradictii din partea mamei sau a copilului.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.7/10 (3 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)
Alimentatia nou-nascutului si avantajele alaptarii, 8.7 out of 10 based on 3 ratings

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *