Profesia de doctor ginecolog este una indispensabila oricarei societati, intrucat cel mai comun si frumos lucru care se poate intampla unei familii este sa aiba un copil. Nasterea, insa, este pe cat de deosebita, pe atat de complexa si trebuie supravegheata si coordonata de adevarati specialisti in domeniu.
Tehnologia din ziua de astazi ne ajuta sa trecem prin acest moment mai usor, dar nu fara un ajutor de nadejde si anume, un medic ginecolog foarte bun care iubeste aceasta profesie cu adevarat.
I: Domnule doctor Raica, de cat timp profesati?
Dr. Dan Raica: Am terminat facultatea in 1991, in vara, iar din toamna am inceput deja stagiul pe sectii in Spitalul Judetean.
I: Ce v-a determinat sa alegeti aceasta profesie?
Dr. Dan Raica: Am incercat pe rand mai multe specialitati pana sa ajung la ginecologie. Am facut un an medicina generala, un an medicina de urgenta la Floreasca, cu 15 garzi pe luna pe salvare in Bucuresti, doi ani de chirurgie generala. In final, m-am hotarat la ginecologie, fiind dintr-o familie de ginecologi care au reusit sa ma faca sa vad frumusetea acestei specialitati si sa traiesc satisfactiile ei.
I: Care sunt cele mai mari obstacole pe care tinerii medici ginecologi le intampina in drumul catre aceasta profesie?
Dr. Dan Raica: Ca in orice ramura chirurgicala trebuie sa mergi in foarte multe spitale, sa vezi operatii noi facute de cei mai buni chirurgi in tehnica respectiva. De la toti ai ce invata, fie bun, fie rau. Asta inseamna enorm de mult timp petrecut prin spitale, plecari de acasa pentru luni intregi, nopti pierdute… Trebuie sa stii, insa, ce vrei si unde vrei sa ajungi si in rest, toate trec!
I: In ceea ce priveste intreruperile de sarcina, ne puteti vorbi putin despre dezavantajele medicale ale acestei proceduri?
Dr. Dan Raica: Chiuretajele uterine sunt manevre chirurgicale oarbe, care prezinta o serie de riscuri si complicatii, de la resturi ramase care se pot infecta, sterilitate secundara, ramanerea sarcinii pe loc, perforatii uterine pana la interventii chirurgicale cu scoaterea uterului si chiar moarte.
I: Care este cea mai des intalnita complicatie la nastere, cu care va confruntati?
Dr. Dan Raica: Nasterea nu trebuie sa aiba complicatii. Complicatiile in expulzie presupun moartea fatului sau a mamei si trebuie rezolvate in secunde. La nasterea naturala, cea mai frecventa problema poate fi blocarea fatului, rezolvarea sa fiind folosirea anumitor instrumente pentru o scoatere rapida.
I: Sunteti de parere ca exista o varsta „cea mai potrivita”, din punct de vedere medical, la care o femeie sa treaca prin experienta unei nasteri?
Dr. Dan Raica: Da, exista. Peste 35 de ani, cresc riscurile de malformatii cromozomiale ale copilului. Majoritatea se descopera dar sunt si unele care scapa.
I: Exista o diferenta considerabila intre o sarcina la maturitate fata de o sarcina in adolescenta?
Dr. Dan Raica: Din punct de vedere medical, sarcinile sunt toate la fel. Exista, insa, diferente semnificative in privinta mamelor, care pot fi, sau nu, pregatite, atat fizic, cat si psihic pentru o sarcina si apoi pentru cresterea unui copil.
I: Ne puteti vorbi despre cele mai des intalnite pericole la care poate fi expus fatul, in cazul unei sarcini nesupravegheate?
Dr. Dan Raica: Intr-o sarcina nesupravegheata, atat mama cat si fatul sunt in pericol. Sunt foarte multe afectiuni premergatoare sarcinii sau induse de sarcina, care trebuie neaparat depistate si tratate. Iar cand vorbesc de pericol, ma refer la deces.
I: Cum putem preveni aceste probleme si cat timp avem la dispozitie sa remediem situatia?
Dr. Dan Raica: Trebuie sa mergeti la ginecolog pentru a fi luata in evidenta si acesta va va spune ce analize trebuie sa faceti, cum veti fi urmarita in sarcina, cate vizite medicale etc.
I: Care sunt cele mai frecvente intrebari pe care vi le pun viitoarele mame, fie ele aflate la maturitate sau in perioada adolescentei?
Dr. Dan Raica: La prima sarcina, mama are foarte multe intrebari. La Euromaterna am facut un ghid al viitoarei mamici care cuprinde cele mai frecvente intrebari si sfaturi necesare pentru ea si pentru sotul sau.
I: Si acum la final, le puteti da cateva sfaturi tinerilor care doresc sa profeseze in acest domeniu?
Dr. Dan Raica: Da. Sa faceti aceasta meserie doar daca va place! Sa incercati sa gasiti ramura pentru care aveti inclinatie si sa perseverati pana ajungeti cei mai buni.
Interviu Dr. Dan Raica - Perserverati pana ajungeti cei mai buni,